In de warme zomer maanden verandert ons vaarwater soms in een dikke groene smurrie. Het stinkt, het blijft overal aan plakken en kan huidirritaties veroorzaken. Blauwalg is tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden een bacterie. Soms rood of blauw, maar meestal groen van kleur. Deze bacterie leeft in elk watertype en kan zich in gunstige omstandigheden zo sterk vermeerderen dat het natuurlijk evenwicht verstoord raakt en dat woeker verschijnsel wordt blauwalg genoemd. 1
Blauwalg kan irritatie aan de huid en ogen veroorzaken en je kan er goed misselijk van worden mocht je het per ongeluk inslikken. Vandaar het advies 2 om je altijd te douchen na het zwemmen en niet het water in te gaan op plaatsen waar veel blauwalg is.
Warm, voedselrijk en stilstaand water vindt dit bacterietje heerlijk, vandaar dat een lokale zomerse regenbui een zegen voor blauwalg is. De warme waterdruppels lopen langs weilanden en oevers en verrijken op die manier onze wateren met een overvloed aan voedingsstoffen. Puur natuur zou je denken, de natuur lost dat zelf toch wel op en eigenlijk klopt dat ook wel, want de natuur maakt er blauwalg van….
Veel plezier op het water!!
Emiel….
P.S.
Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar bestrijding en boekt resultaten met waterperoxide en mogelijk zelfs met ultrasoon geluid.
1 Bron: Wikipedia
2 Bron: Thuisarts.nl